Make your own free website on Tripod.com
Contact Me | De Cavia | Huisvesting | Voeding | Favorite Links | Rassen | Voortplanting | Foto's van mijn Cavia's | Wetenswaardigheden | Verkoop

Home

Cavia's van de Huijgendijk
Voortplanting

Cavia's zijn snel geslachtsrijp. De beertjes kunnen al vanaf 4 tot 5 weken achter hun moeder of zusjes aan lopen, beertjes moeten vanaf die leeftijd echt weggehaald worden om geen "ongelukjes" te krijgen.
De beste leeftijd om te fokken met een Cavia is rond de 6 maanden in iedergeval voor haar eerste verjaardag. Het gewicht van het zeugje moet  tenminste 500 gram zijn anders is zij niet geschikt om mee te fokken.
Zeugen die ouder zijn dan 1 jaar zijn niet meer geschikt de bekkenbeenderen zijn dan zo uitgehard dat het vrijwel onmogelijk is om de jongen gewoon te laten geboren.
 
Een beer kan op de leeftijd van 3 maanden voor de fok ingezet worden pas als het zeugje bronstig wordt dit gebeurd eenmaal in de 16 dagen is zij tot paring bereid.
Over het algemeen paren jonge Cavia's vlotter dan oudere dieren, fok niet verder met een Cavia als zij ouder is dan 3 jaar.
 
De dracht;
 
De draagtijd van een zeugje is 65 tot 70 dagen zij krijgen gemiddeld tussen de 2 en de 5 jongen.
Een Cavia is een stressgevoelig dier dus zorg voor rust en weinig verandering, zij kan makkelijk bij de andere Cavia's blijven ook tijdens de bevalling.
Als het hok verschoond moet worden til haar dan voorzichtig en ondersteunend op. Sommige Cavia's zijn zo zwaar dat zij soms 50% tot aan 75% van haar lichaamsgewicht aan jongen mee moet dragen.
Zet haar voer en drinkfles in de hoek waar zij veel verblijft dan hoeft zij niet zoveel moeite te doen om naar het ander eind van het hok te waggelen.
 
De dracht is erg lang, maar dat is niet vreemd als de jongen geboren zijn, zijn het exact de kopien van vader en moeder, met vacht, oren en oogjes die open zijn. Hun magen zijn al ingesteld op vast voedsel en na een dag knabbelen zij al aan het hooi. Na een week beginnen zij ook al aan het groenvoer.
Om niet meteen een nieuw nestje te krijgen zal het beertje meteen weggehaald moeten worden want na 24 uur is het zeugje al weer geslachtsrijp.
 
De geboorte;
 
De geboorte gaat vrij vlot en vrijwel zonder complicaties. In ongeveer 15 minuten zijn de jongen geboren, de moeder bijt het vlies en de navelstreng door en likt de jongen schoon.
Soms kan het voorkomen dat de moeder het jong aan de verkeerde kant openmaakt, zijn wij hierbij dan kunnen wij het vlies zelf openmaken zodat het jong kan ademen.
Sommig zeugjes die al eerder een bevalling hebben meegemaakt helpen het zeugje met de jongen.
 
Let wel: Zeugjes die nog moeten jongen en die nog niet uitgerekend zijn haal deze weg voor de geboorte van het andere zeugje, het kan zijn door het "helpen" van het werpende zeugje hun eigen bevalling wordt opgewekt en dan worden er jongen te vroeg geboren.
 
Mocht de moeder overlijden en u heeft een zeugje die al jongen heeft, dan kunnen de nieuw geborene bij het andere zeugje gelegd worden vaak accepteerd de nieuwe moeder ze meteen.
Let wel dat de jongen niet te kort melk krijgen en voer hen eventueel bij met halfvolle melk en brinta daar doorheen roosvice plus en een fijngemaakt kwart tablet vitamine C. U kunt dit geven op een theelepeltje of voederspuit. Na de voeding de buikjes van de Cavia's van het hoofd naar de achterkant masseren met een vochtig doekje, maak ook het bekje schoon. Na enkele dagen kunnen zij al zelfstandig uit een bakje drinken.
 

Enter supporting content here